How to become a pro football player?

Hvordan bliver man professionel fodboldspiller?

Opslået på: 29/02/2020
LOOK TO RONALDO: Gonçalo Nunes considers Cristiano Ronaldo the ideal role model for young players.
LOOK TO RONALDO: Gonçalo Nunes considers Cristiano Ronaldo the ideal role model for young players.

HVAD SKAL DER TIL FOR AT BLIVE PROFESSIONEL?

Hvor mange timer skal man træne hver uge? Hvilke færdigheder bør der fokuseres på fra en tidlig alder? Skal man dokumentere sin udvikling? Hvad med vægtløft og styrketræning? NF Academys træner Gonçalo Nunes åbner op for sine bedste udviklingstips.

Tusindvis af danske børn og unge drømmer om en dag at blive professionel fodboldspiller. Meget få slipper igennem nåleøjet, men det betyder ikke at det er umuligt, hvis du har den rette mentalitet og gør hvad der skal til.

Så det store spørgsmål er: hvad er det i virkeligheden der skal til?

Der findes selvsagt ikke noget entydigt svar. Hver spiller har hver sine færdigheder, styrker og udfordringer. Alligevel er der nogle universelle sandheder og indsigter hvad angår spillerudvikling. I de følgende uger vil vores trænere dele ud af deres viden og give praktiske råd til hvordan du kan udvikle specifikke tekniske færdigheder samt mental styrke.

Den første er vores portugisiske akademichef Gonçalo Nunes. Nunes har i de sidste 25 år arbejdet som cheftræner, teknisk koordinator og teknisk hovedansvarlig indenfor international topfodbold. I følge ham er Cristiano Ronaldo et eksemplarisk træningsprodukt, som danske spillere kan lære tre essentielle indsigter fra.

– Hej Gonçalo! Du har trænet rigtigt mange førsteklasses fodboldspillere over de sidste par årtier. Kan du fremhæve nogen individuelle spillere som rollemodeller, der har haft en særligt god udvikling under dine vinger?

Det er svært at skulle nævne én eller to spillere. Jeg har set så mange spiller vokse igennem tiden, ikke bare som fodboldspilelre, men også som mennesker. Flere af de spillere, som jeg har trænet, har sidenhen underskrevet kontakt med professionelle klubber, men jeg glæder mig også over de spillere som jeg kan se har haft success udenfor banen. I mange tilfælde tror jeg at den erfaring som de har fået gennem fodboldtræning har gjort dem til mere ansvarsfulde mennesker. Fodbold lærer en at præstere og udvikle sig individuelt, men også at fungere I samspil med andre, hvilket er uvurderligt. Hvis jeg alligevel skulle fremhæve enkeltspillere som er gået hen og blevet professionelle, vil jeg gå tilbage til dengang jeg arbejdede som akademichef for en lille landsbyklub I Portugal. Der var der to spillere som havde oddsene mod sig. De havde lang vej til og fra træning, og måtte oftes skifte bus to elelr tre gange for at komme frem. Nogle gange måtte de også blaffe. Men de gav ikke op. De kom altid på en eller anden måde frem til tiden og gjorde en topindsats til hver træning. Den dag idag er de begge to professionelle fodboldspillere. Den ene spiller for Sporting Braga, som er en af Portugals bedste klubber. Deres historie viser hvor vigtigt det er at have den rette mentalitet.

– Hvilken mentalitet forventer du af dine spillere?

Først og fremmest skal de se hver eneste træning som en mulighed for at lære. Da jeg var teknisk træner for Benficas U17-holf for nogle år siden arbejdede jeg tæt med spillernes individuelle færdigheder. I den gruppe var det særligt to spillere som udmærkede sig. De var begge ydmyge. De gjorde alt for at kunne lære noget nyt hver dag. De spurgte ofte hvad de skulle gøre for at forbedre sig, og blev på banen efter træning for at få det maksimale ud af hver træningssession. I dag har de begge professionelle kontrakter hos Benfica.

– Er budskabet her, at spillere selv må tage ansvar for egen læring?

Ja, de må tage ansvar for egen læring og være proaktive. Intet kommer let I fodbold. Man skal sætte sig høje mål for, men man må også lægge kræfterne i for at realisere dem. Dette kræver både tid og fokus.

– Hvor meget tid bør en ung fodboldspiller træne ugentligt ifølge dig?

Hvis man vil nå til tops, må man have matchning mod de bedste fra en ung alder. Mit hjemland er Portugal og jeg vil bruge mine referancer fra topakademierne der. I Sporting og Benfica træner unge spillere mellem 12 og 16 år halvanden time, fire til fem gange om ugen. Dertil spiller de kamp hver weekend. I alt bliver det til knap ti timers træning hver uge. Desuden anbefaler vi dem at træne individuelt minimum to timer om ugen, hvor de arbejder med deres individuelle færdigheder. 16-årige spillere bør desuden styrketræne to timer om ugen. Dette er ikke bare vigtigt for at blive stærkere, men også for at forebygge skader. Alt i alt bør en spiller som bestræber sig på at blive en af de bedste lægge mellem 13 og 15 om ugen.

– Mange unge spillere har den rette indstilling, men de har ikke mulighed for at træne med et organiseret hold så meget som de ville have ønsket. Hvad vil du råde dem til at gøre?

Jeg vil naturligvis anbefale alle at deltage i NF Akademis programmer, som vil give dem indsigt i gode træningsmetoder og også give dem mulighed for at spille på et højere niveau. Jeg vil også råde dem til at spille så meget fodbold som muligt. Spil i din baghave, spil i parken, spil overalt. Hvis du kan få nogle venner med, så er det en fordel. Det kan gøre sessionerne mere konkurrenceprægede, hvilket er en god ting. På mine rejser rundt i Skandinavien med NF Academy har jeg oplevet, at mange unge spillere mangler konkurrencementalitet i Norden. Det er et reelt problem, når de kommer på et ældre niveau. Hvis fem unge drenge konkurrerer om, hvem der kan jonglere flest gange, lønner det sig på to måder. For det første forbedrer de deres tekniske færdigheder. For det andet udfordrer det dem på et mentalt plan.

LÆS OGSÅ: HJÆLP PÅ VEJEN MOD DRØMMEN OM AT BLIVE PROFESSIONEL

 

– Mange spillere spekulerer måske på, hvilke færdigheder de skal arbejde på. Lad os sige, at du er en ung spiller med fremragende driblingsevner, men et dårligt tempo. Hvad ville dit råd være til denne unge spiller? Skal han eller hun dyrke driblingsfærdighederne eller hellere fokusere på hans eller hendes mangler?

Hvis du kan noget der gør dig speciel, skal du bestemt fortsætte med at forbedre det. Tag Cristiano Ronaldo som et eksempel. Hans afslutninger var fremragende tidligt, men han er aldrig blevet doven og har fortsat med at forbedre det. Hans skudteknik har udviklet sig en hel del gennem karrieren. Når det er sagt, skal du også arbejde på dine svagheder. Du har brug for hele pakken. På NF Academy opfordrer vi for eksempel spillere til at bruge begge fødder under sessioner. Du kommer altid ind i situationer på banen, hvor du ikke kan bruge din dominerende fod.

– Du nævner Ronaldo. Efter din mening, hvad har gjort ham til den spiller, han er i dag?

I mine øjne er Ronaldo den ideelle rollemodel. Han har udviklet sig igennem sin karriere på så mange niveauer. Han har ofret meget og fortsætter med at ofre meget den dag i dag for at holde sig på toppen. Efter hver kamp bruger han kryoterapi for at restituere hurtigst muligt. Det er kun et eksempel på, hvor engageret han er. Jeg har aldrig coachet Ronaldo selv, men jeg kender nogle spillere fra Sporting, der arbejdede med ham, mens han var der. De sagde, at de skulle låse fitnesscenter om natten, ellers ville Ronaldo snige sig ind og løfte vægte hver nat. Det var Ronaldo imod maskinerne hele natten lang. Han var et lille barn der ville være stærk. Han ville være bedst til alt. Det er den type dedikation, der kræves for at nå toppen.

– Tempo og styrke bliver stadig vigtigere i international fodbold. Men har vægttræning er traditionelt blevet set lidt ned på i Skandinavien af forskellige årsager. Mange mener, at du skal vente med at løfte vægte, indtil du er 16 år. Hvad mener du om det?

– Der er ikke noget simpelt svar på det spørgsmål. Det afhænger af, hvor moden spilleren er. Det er dog meget vigtigt i begyndelsen, at nogen er der for at overvåge spilleren, så de ikke får dumme skader. Vægttræning kan gøre mere skade end gavn, hvis du ikke ved hvad du laver. Men én ting er helt sikkert, styrke er en del af den samlede pakke, som en moderne fodboldspiller skal have.

LÆS OGSÅ: NF ACADEMY FIK MIG TIL SPORTING CP OG ATLETICO MADRID

 

– Hvilke andre råd vil du give unge skandinaviske fodboldspillere? Skal de planlægge og føre log over deres træning? Hvor strengt skal de dokumentere deres fremskridt?

Hvis du kommer ind på et akademi i en tidlig alder, vil du have folk omkring dig til at måle, hvor godt du klarer dig over tid. Det er nyttigt. Jeg vil råde alle spillere til at holde øje med, hvor godt de udfører forskellige opgaver over tid. Det kan fortælle dig, hvad du skal arbejde på. Det er motiverende og inspirerende at se at man bliver bedre!

– Bortset fra det, hvordan kan unge spillere uddanne sig selv?

Jeg vil råde unge spillere til at se til spillere, de beundrer. Der er mange gode biografier derude. Du kan læse om din yndlingsspiller, og det kan give dig et indblik i, hvad de gjorde for at forfølge deres mål. Det er et godt udgangspunkt. Nyttige lektioner kan også fås fra YouTube-videoer og andre medier.

RELATEREDE BEGIVENHEDER

Dato Program Land Sted Aldergruppe
01 - 07 Jul 2024 NF Selection Tallinn Cup Estonia Tallinn 2008-2013
15 - 25 Jul 2024 NF High Performance Portugal Rio Maior 2006 -2009
29 Sep - 05 Okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 40
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
06 - 12 Okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 41
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
13 - 19 okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 42
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
27 Okt - 02 Nov 2024 NF Elite Training Camp
Week 44
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014

JEG VIL TRÆNE MED NF ACADEMY

Send us a short request with the player’s background and the type of activities you want to participate in. We follow up with advice on which local and international programs can suit you.


Learn more about our use of cookies: Cookies | Privacy Policy


* These fields are required.

Start typing and press Enter to search