What does it take to reach top?

Hvad skal der til for at nå toppen?

Opslået på: 11/03/2020
NF Academy Coach João Plantier
JOY OF FOOTBALL: Plantier says it is important to have fun on the football pitch

Hvad skal der til for at nå toppen?

NF Academy Director João Plantier har trænet verdensklasses spillere. I dette interview deler han sine tanker om hvad der skal til for at brillere på fodboldbanen.

For et par uger siden talte vi med Gonçalo Nunes om hvad der skal til for at nå toppen i fodboldverdenen. Nunes anbefalede unge spillere at kigge til Cristiano Ronaldo, som han beskriver som en ideel rollemodel på grund af hans utrættelige træningsvilje og dedikation til altid at forbedre sig.

Denne uge taler vi med vores akademidirektør João Plantier. Plantier lægger i dette interview vægt på vigtigheden af forskelligartet træning. Han deler også ud af sine erfaringer fra at arbejde med tidligere Real Madrid træner Carlos Queiroz.

 

Hej João! Du har trænet utallige spillere over de sidste par årtier. Har du nogen inspirerende historier at dele?

– En succeshistorie for mig indebærer ikke nødvendigvis at spilleren bliver professionel. Vi ønsker også at udvikle helstøbte mennesker gennem idræt, så at signere en professionel kontrakt er ikke den eneste lykkelige endestation. Når det er sagt, så har jeg set flere spillere tage skridtet ind i fodboldverdenen. Zeca, som nu spiller for FC København og det græske landshold, er et eksempel. Rafael Camacho er et andet. Camacho trænede i ungdomsafdelingen da jeg var i Sporting og gik videre til at spille for Liverpool. Nu er han tilbage i Sporting. Et kendetegn for alle de som har lykkedes er, at de var dedikerede. De prioriterede fodbold højere end noget andet. De ønskede altid at blive bedre.

LÆS OGSÅ: Vi søger talentfulde spillere! Se en oversigt over vores internationale programmer

Zeca FC København Captain with NF Academy
Zeca is the captain to FC København and was awarded player of the year in the Danish Superliga in 2019. He is one of many players Joao Plantier has helped to reach a professional career.

Mange unge spillere er fast bestemt på at blive så gode som de overhovedet kan, men de ved ikke altid hvad de skal fokusere på, specielt når de træner alene udenfor holdtræninger. Er det nogen specifikke færdigheder de bør lægge vægt på?

– De skal have det sjovt, det er det vigtigste! Jeg vil også anbefale dem at spille i forskellige sammenhæng. De bør spille med og uden trænere og voksne til stede, så de kan udvikle de kreative så vel som taktiske aspekter af fodbold. Forskellige typer træning er nødvendig for at udvikle forskellige evner, derfor er variation ofte nøglen.

 

Hvor mange timer bør en spiller ideelt investere hver uge?

– Jeg mener de bør spille hver dag, men de skal ikke nødvendigvis træne hver dag, hvis du ved hvad jeg mener. Igen, det er vigtig at bevare fodboldglæden. Gadefodbold, eller uformel fodbold, er rigtigt godt, unge har behov for forskellige udfordringer. Mange unge spillere ønsker at træne mere end de organiserede klubtilbud tillader. Mange forældre opsøger derfor private aktører. Dette giver mening, specielt hvis de unge spillere kun træner to eller tre gange om ugen, og ikke har en træner med fodboldfaglig uddannelse. Derfor er vi glade for at kunne byde alle velkommen hos os i NF Academy.

NF Academy har nu vist flere år i træk at vi har udviklet en række gode unge spillere. Vi tilbyder dem noget nyt og anderledes.

LÆS OGSÅ: Få internationale muligheder! Se en oversigt over lokale træningscamps i Danmark.

NF Academy Coach João Plantier
NF Academy Director, João Plantier has a long, impressive CV both internationally and locally in Portugal, and has already developed several superstars and team captains of European champions.

Hvilken slags træning kan spillerne lave på egen hånd?

– Gadefodbold er et alternativ, som jeg nævnte tidligere, men til det skal du selvsagt have nogen at spille med. Hvis du ikke har nogen at spille med er det naturligvis begrænset hvad du kan gøre, men det er ikke håbløst. Du kan selvfølgelig arbejde med skudteknik, afleveringer eller driblinger. Dette er værdifuldt, virkelig værdifuldt. Det er imidlertid også afgørende at du også arbejder med disse ting i en reel spilsituation. Fodbold er bund og grund en holdsport.

 

Du har arbejdet under den tidligere Real Madrid-træner Carlos Queiroz i en årrække. Hvad har han lært dig om spillerudvikling som du kan give videre til næste generation af unge skandinaviske fodboldspillere?

– Queiroz gav mig og mange andre som nu er tilknyttet NF Academy en struktureret måde at tænke på fodbold på. Han lagde ofte vægt på visse angrebsprincipper og forsvarsprincipper. Hvad skal du gøre som førsteforsvarer? Hvis du vil tvinge spilleren ud over sidelinjen, hvordan bør du positionere benene og overkroppen? Og hvad skal du gøre som andenforsvarer?

Når vi arrangerer sessioner forsøger vi at efterligne situationer som forekommer i spillet og således udvide spillernes forståelse for spillets kompleksitet.

Ved at bryde spillet ned i mindre bider, får du en mere komplet fodboldforståelse. Det er også vigtigt at forstå at alt som sker på en fodboldbane har et makro- og mikroniveau. Lad mig give et eksempel. En spiller står f.eks. med bolden på midterstregen og to spillere forsøger at tage bolden fra ham. Det er en vældigt konkret situation. Udenfor denne situation har du også en større situation, hvor langt flere spillere er involveret. Alle disse spiller, som er potentielle afleveringsmodtagere og tredje- og fjerdeforsvarere må også være bevidste om deres roller. Hvad skal de gøre hvis spilleren dripler modspillerne? Hvad skal de gøre om ham mister bolden? Alle kampsituationer har et sæt af principper tilknyttet. Når vi arrangerer sessioner forsøger vi at efterligne situationer som forekommer i spillet og således udvide spillernes forståelse for spillets kompleksitet. Så som træner i NF Academy forsøger jeg altid at gøre spillerne opmærksomme på alle de små og store slag som udspiller sig i en fodboldkamp.

Kunne du tænke dig at træne med NF Academy eller har du spørgsmål om vores programmer? Send os din forespørgsel ved at benytte kontaktskemaet nedenfor.

SEND REQUEST


Learn more about our use of cookies: Cookies | Privacy Policy


* These fields are required.

FIND YOUR EVENT

- Vælg en mulighed - Du omdirigeres automatisk til din egen side efter eget valg -

Start typing and press Enter to search